GOZBA ILI O LJUBAVI PDF

: Gozba ili O ljubavi () by Platon and a great selection of similar New, Used and Collectible Books available now at great prices. Miloš N.Đurić is the author of The Symposium ( avg rating, ratings, reviews, published ). This Page is automatically generated based on what Facebook users are interested in, and not affiliated with or endorsed by anyone associated with the topic.

Author: Fenrirg Galrajas
Country: Iceland
Language: English (Spanish)
Genre: Sex
Published (Last): 3 January 2008
Pages: 399
PDF File Size: 14.83 Mb
ePub File Size: 3.31 Mb
ISBN: 874-3-87174-497-8
Downloads: 6351
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Mejar

Medjutim kako Alkibijad kaze Sokrat je vise nego vojvod zeleo da to Alkibijad dobije.

GOZBA prepricano

Trudni su svi ljudi,a radjati se ne moze u ruznoci nego u lepoti. Na to je Sokrat rekao: Tako o gozga znanjima nasim,jedna se radjaju,druga propadaju,pa nikada nismo isti po znanjima. On ne radi nista na silu,vec pravdom sa jlubavi. Sokrat mu je odgovorio da bi bilo lepo lepo kada bi tek tako iz punijeg teklo u prazno.

Ljubav dakle nije do lepote nego do radjanja I zaceca u lepoti,jer radjanje je vecno I besmrtno a ljubav tezi besmrtnost. A dobar lekar je onaj koji zna da usadi ljuvbav gde je nema,a ukloni gde je ima a ne treba da je bude.

Sokrat govori kako ce njemu I Agatonu sada biti tesko da govore. Sokrat ne zna,a Diotima odgovara da priroda tezi da bude besmrtna zato iza sebe ostavlja drugo mlado mesto staroga.

  CHIMICA BERTINI LUCHINAT MANI AMBROSIANA PDF

On ce ga velicati na svoj nacin,ali je prvo zeleo da porazgovara sa Agatonom. Dakle ta ljubav je ruzna ako se ugadja rdjavom coveku I na rdjav nacin,a takvi su oni lkubavi vole telo,a ne dusu,jer nisu postojani ljubavj ni postojane stvari ne vole. Erot zudi lepotu I dobrotu da bi bio srecan. Pusti ga bar da legne izmedju nas.

Ljubavnik bi teze podneo da ga ljubimav vidi kako bezi iz borbe I baca oruzje nego da ga vide svi ostali.

Tada je Alkibijad rekao vojvodama da odliku za junastvo ne treba da dobije on nego Sokrat. Erot ne cini krivicu ni lljubavi ni ljudima,pa zato ni ne trpi krivicu od njih.

Gozba ljubavi

Oni teze da dodju do cilja ne vodeci racuna dali je to lepo ili ne. We share information ogzba your activities on the site with our partners and Google partners: Gozba Ili o Ljubavi Platon platon Gozba ili o ljubavi. Muski je postao od sunca,zenski od zemlje,a androgini od meseca. Njenu su dusu vratili iz hada zacudivsi se njenom delu. Pocevsi sa desne strane pricace pohvale. One su sve ono sto dolikuje umu nekoga ko zeli da bude lep I dobar.

Deipnosophistae – Wikipedia

Takvi bi jedino zeleli da se stope jedni sa drugim,a zudlji za celinom ime je ljubav. Alkesida je resila da umre za svog muza dokazujuci time da mu I otac I majka koji su jos ljubavo u zivotu pripadaju samo po imenu.

  1747 DTAM PDF

Muskarci koji vole zene I zene koje vole muskarce nastali su od treceg roda I od njih su postali preljubnici.

U ljubavnikovom nastojanju da osvoji ljubimcadozvoljeno mu je da cini cudna dela a doziveo bi veliku sramotu kada bi isao prema cemu drugom nego li prema ljubavi prema mudrosti. Ljubavnik je medjutim bozanstveniji od ljubimca I njemu se zato bogovi dive,jer u njemu bog boravi. Tako je I sa godisnjim dobima. Erot je najblaze niji,najlepsi I najbolji od svih bogova.

Posle toga okrenuce se sirokom moru lepote,nece ga privlaciti ni lepota jednog coveka ni zanimanja,radjace govore I misli u lkubavi ljubavi prema mudrosti. Marsija je melodijom svoje frule ocarvao ljude,a Sokrat svojim besedama. Posto je Agaton rekao da Erot zudi za lepotom to bi znacilo da Erot nije lep. Od zenskog postale su heteristrije lezbejke. Smatra se da je Platon u ovom slucaju imao u vidu stvarni dogadjaj sa postojecim poznatim licnostima.

Ii je nesto sto je prvo I vecno ,ne propada niti nastaje,nije ni lepo s jedne strane.